Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic a:

Què és l'orometria?
L'orometria és la mesura de les muntanyes, no només la seva alçada sinò altres propietats com la prominència, l'aïllament, la verticalitat...

Per què no apareix X cim al mapa?
Degut al creixement exponencial en el nombre de cims a mesura que es va reduint el llindar de prominència, vam decidir tallar l'estudi amb la inclusió dels cims amb 30m o més de prominència, ja que aquesta sembla ser una xifra bastant normalitzada. Per exemple, als Alps fan servir 30m per definir els cims com a independents, i en llistats anglesos també solem veure 100 peus, que correspondria a uns 30.5m.
Per tant, si un cim no apareix al mapa, és gairebé segur perquè la seva prominència no arriba a 30m. Normalment aquests cims solen tenir el coll i el cim pare a prop, així que amb els mapes és fàcil trobar quina prominència té. Si tot i així voleu que analitzem o incloguem algun cim, podeu contactar amb nosaltres.

Aleshores, com és que apareixen alguns cims amb menys de 30m de prominència al mapa?
Aquests cims hi són principalment per dos motius. El primer, pot ser que tinguin una prominència entre 25 i 30m. Per deixar lloc a possibles errors a les dades del model d'elevacions, en realitat hem inclós tots els de 28m o més, i alguns per sobre de 25m. El segon motiu és que en alguna ocasió hem volgut incloure i calcular paràmetres d'algun cim que coneixíem, encara que no arribés al valor de prominència mínima.

He detectat un error a un cim/coll/dada!
Segurament! :) Com comentem a l'apartat de metodologia, tota la feina de posar noms a cims i colls ha sigut manual mirant mapes i ressenyes de la zona. Tampoc coneixem el nom dels més de 7mil cims que hem trobat, i hi ha zones que ens són més familiars que d'altres. Si teniu qualsevol correcció o comentari, no dubteu a contactar amb nosaltres.

Què vol dir l'asterisc davant del nom d'un cim?
Hem verificat manualment el nom de tots els cims dins de Catalunya, marcant si tenen nom als mapes del ICGC o no. En cas que no en tinguin, ho hem indicat amb l'asterisc.
Així doncs, en la majoria de casos, un cim de Catalunya precedit per un asterisc voldrà dir que es tracta d'un nom provisional que hem posat nosaltres per identificar-lo, i que cal prendre'l amb cura i no agafar-lo com a bo. No voldríem ser responsables de batejar incorrectament un cim que ja tenia nom. Recordeu que estarem molt agraïts de rebre suggeriments i correccions toponímiques.
En comptades ocasions, el nom no apareix als mapes ICGC però està prou establert i sí ho fa a d'altres cartografies i ressenyes. Un exemple seria el Gran Tuc de Crabes, prop del Tuc de Ratera a Aigüestortes. De moment, aquests també apareixeran precedits d'asterisc, tot i que en un futur voldríem fer una segona passada de revisió de noms incloent també informació de mapes Alpina, Piolet, Sua...

Per què hi ha cims de fora de Catalunya al mapa?
En primer lloc, perquè les serralades s'extenen més allà de divisions polítiques. Per calcular correctament la prominència, ens cal fer talls de terreny seguint el curs dels rius principals, doncs són els que realment divideixen les serres. A més a més, ens cal tenir en compte cims fora de Catalunya per tal de calcular correctament mètriques com la prominència, l'aïllament o la rellevància.
Més recentment, ens hem proposat ampliar el projecte i seguir amb tots els cims dels Pirineus. Un dels principals inconvenients era disposar de models de terreny amb bona precisió al vessant francès, i fa poc el IGN francès ha alliberat aquestes dades anteriorment de pagament.

Vull exportar els cims que he filtrat cap al meu GPS, puc?
Podeu exportar els cims a excel, KML (Google Earth) i a GPX. Hem verificat que l'arxiu GPX exportat s'obre correctament amb l'aplicació GPS d'Android OruxMaps. Si teniu problemes per obrir l'arxiu GPX amb el vostre dispositiu GPS, poseu-vos en contacte amb nosaltres i intentarem mirar què falla.

D'on ve el nom de 1001cims?
Perquè el número 100 per a anomenar llistats ja està agafat per la FEEC i pel ICGC, així que vam decidir que nosaltres faríem un llistat més gros! (És broma, tots dos som fervents seguidors del llistat dels 100cims de la FEEC).
En realitat, va ser un nom aleatori que vam donar al seu dia en plan "ens en sortiran un munt de cims, més de 1000!". Tampoc esperàvem tal quantitat de cims quan vam començar a analitzar models de terreny. Vam fer una primera passada amb un model de Catalunya a gran escala (90m de malla), obtenint un llistat de cims amb més de 200m de prominència, i ens van sortir 213 cims - amb la malla de 5m, ens han sortit 229 amb 200m o més-. Un cop vam tenir les primeres serralades processades bé, de seguida vam veure que el nombre de cims seria molt superior, però el nom ja se'ns havia quedat.

Heu fet o fareu tots els cims?
Crec que ens caldria més d'una vida per completar-lo, i per suposat dedicades només a pujar els cims! El que sí estem fent es pujar totes les muntanyes del top 100 prominents de Catalunya. A falta de 6 per completar-lo, i llegint les ressenyes d'aquestes que ens queden, afirmem que les més abandonades del top 100 són la Serra Carbonera (Camarasa), Montessor (Alberola) o el Cap de Pla Redon (Vall de Cabó). La més complicada el Castell de l'Airosa (els Ports). La més "accessible" el Tibidabo, i la més inaccessible el Pení (teòricament no està permés pujar).

Agraïments, correccions i comentaris
Francesc Navarro, Fermí Azcona, Salva Arbona